George MacDonald: DJEČAK DANA I DJEVOJČICA NOĆI

14,00 

fantasy roman

8 na zalihi

Compare

Opis

priča o Fotogenu i Nikteris – dječja fantasy priča Georgea MacDonalda začetnika fantasy žanra.

Treća knjiga Georgea MacDonalda prevedena na hrvatski jezik.

„Dječak dana i djevojčica noći – priča o Fotogenu i Nikteris“ bajka je koju je 1882. godine objavio škotski književnik George MacDonald. Prva se inačica ove priče pojavila u časopisu za djecu Harper’s Young People, gdje je izlazila u nastavcima od 2. prosinca 1879. do 6. siječnja 1880. godine.

„Dječak dana i djevojčica noći – priča o Fotogenu i Nikteris“ započinje pričom o vještici Watho koja, u svojoj potrazi za sveobuhvatnim znanjem, odluči provesti pokus u kojemu od rođenja oblikuje dvoje ljudi, strogo nadzirući njihov okoliš. Glavna joj je briga da dječak Fotogen nikada ne upozna noć te da djevojčica Nikteris ne ugleda nikakvo drugo svjetlo osim prigušene svjetlosti jedne svjetiljke. Kada ih igra sudbine ipak poveže, Fotogen i Nikteris nauče koristiti svoje sposobnosti kako bi pomogli jedno drugome suočiti se sa svojim strahovima. I Fotogen i Nikteris nepotpuna su bića sve dok ne nauče brinuti jedno o drugome, unatoč svojim različitostima i suprotnim slabostima.

Ovo je u osnovi priča koja opisuje MacDonaldovu vjeru u sposobnost mašte da skrene pozornost osobe sa same sebe, time ju otvarajući za svijet prijateljstva i povezanosti s drugim ljudima, što ju može odvesti do istinske cjelovitosti.

Suvremene adaptacije MacDonaldove bajke:

Jordan Wentworth Farrar napisao je 2008. godine operu utemeljenu na ovome MacDonaldovom djelu, a svjetska joj je premijera bila u New Yorku, 2009. godine.
Matt Buchanan napisao je predstavu na istu temu.
Poznata američka književnica fantastike, Ann Aguirre, donijela je modernu inačicu ove bajke u svome romanu „Enklava“ iz 2011. godine, koristeći odabrane citate iz MacDonaldovog izvornog teksta kao epigrafe na početku svakoga poglavlja.

Nakladnik: Ognjište, Zagreb
Godina izdanja: 2020.
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 140
Format: 15 cm x 21 cm