Sale!

Karl May: ROBERT SURCOUF – GUSARSKI KAPETAN

Original price was: 14,00 €.Current price is: 2,10 €.

roman

4 na zalihi

Compare
SKU: KMP-17 Kategorije: ,

Opis

Knjižnica Mladi Pustolovi
Knjiga sedamnaesta
Nakladnik: OGNJIŠTE nakladna zadruga, Zagreb
Godina izdanja: 2017.
Broj stranica: 142
Uvez: tvrdi
Format: 14 x 18 cm
 
Robert Surcouf
* 12. prosinca 1773., Saint Malo – † 8. srpnja 1827., Saint Malo
Robert Surcouf bio je francuski „privateer“, odnosno gusar s povlasticama ili otimač, koji je djelovao u Indijskom oceanu između 1789. i 1801. godine te ponovno od 1807. do 1808. godine, zarobljavajući pri tome više od 40 brodova te zgrćući ogromno bogatstvo kao brodovlasnik, kako od otimanja, tako i od trgovine.
Surcouf je karijeru započeo kao mornar i časnik na brodovima za prijevoz robova Aurore, Courrier d’Afrique i Navigateur. Uspevši se do kapetanskog čina te usprkos zabrani trgovanja robovima iz 1793., i sam se uključio u taj posao kao kapetan na brodu Créole. Nakon toga je bio kapetan trgovačkog broda Émilie, na kojemu se počeo baviti napadanjem trgovačkih brodova, iako nije imao pismeno odobrenje vlade. Lovio je britanske brodove, zarobivši istočnoindijski brod Triton prije povratka na Île de France, gdje mu je njegov plijen bio oduzet. Zatim se vratio u Francusku, gdje je dobio odštetu u novcu od vlade.
Vrativši se u Indijski ocean, Surcouf je zapovijedao gusarskim brodovima Clarisse i Confiance, napadajući britanske, američke i portugalske trgovačke brodove. Zarobio je istočnoindijski brod Kent 7. listopada 1800. godine. Po povratku u Francusku dodijeljen mu je orden Legije časti te se ondje nastanio kao brodovlasnik.
Nakratko se vratio u Indijski ocean 1807. godine na brodu Revenant. Ondje je naoružavao otimače i trgovačke brodove. Njegovi su otimači vodili uspješne borbe protiv Britanaca u Indijskom oceanu, a poražavajuće u Engleskom kanalu, izuzev njegovog broda Renard koji se proslavio pobjedom nad HMS Alphea 9. rujna 1812. godine, koji je eksplodirao nakon suzbijanih francuskih pokušaja ukrcavanja, izazivajući pri tome brojne žrtve. Nakon burbonske restauracije, organizirao je ribičke izlete na Newfoundland te zgrnuo prilično bogatstvo.
Surcouf je umro 8. srpnja 1827. godine te je sahranjen na groblju u Saint-Malou s vojnim počastima. Na njegovoj grobnici prikazan je globus na kojemu se vidi Indijski ocean i sidro, s epitafom:
»Poznati je moreplovac završio svoj životni put
U grobnici je on, zauvijek uspavan
Pomorcima je oduzet njihov otac
Nevoljnici su izgubili prijatelja.«