Jagoda Truhelka: PLEIN AIR

14,00 

roman

25 na zalihi

Compare
SKU: KTR-47 Kategorije: ,

Opis

“— Barune, — pristupi k njemu gospođica Zorka, kći jednoga od očevih znanaca iz Zagreba, i zapita ga naivnim tonom, koji joj je još ostao iz prve mladosti: — toliko se čuje i čita riječ »plein air«. Pokažite mi sada, što je to »plein air«?
Upravo se vidjelo, kako je gospođica bila željna pouke barunove.
— To vam je zapravo vrlo teško reći, — uslužno odvrati barun, — što znači »plein air«. Evo pogledajte, to se bolje vidi, neg tumači. Svjetlo, zrak, sjaj, bez sjena, a opet sve živo i plastično! Tako ja sebi tumačim. Umjetnici reći će vam drugojačije. Jednomu je u tehnici, u debelim naslagama guste boje, drugomu u individualnom gledanju po onoj tvrdnji, da se među očima motrioca i promatrana predmeta nalazi uzduh, koji predmetu podaje i oblik i boju, i prema tomu prikazuje se svakomu čovjeku ista stvar u njegovu subjektivnome svjetlu. Nu većinom ovakovi nazivi i nisu ništa drugo nego moderni natučci. — Je li vam sada jasno, gospođice, što to znači »plein air«?”

Roman Plein air prvi put je objavljen u nastavcima u časopisu za pouku, zabavu i umjetnost »Nada« u Sarajevu od broja 10 – 15. svibnja do broja 24 – 15. prosinca 1897. godine
Knjižnica Trnovačka Ruža
Knjiga četrdesetsedma
Nakladnik: OGNJIŠTE nakladna zadruga, Zagreb
Godina izdanja: 2020.
Broj stranica: 224
Uvez: tvrdi
Format: 15 x 20 cm