Četvrte poljanice 8, Zagreb
Tomo Kumičić

Dr. Tomo Kumičić

* 1885., Zagreb – † 1940., Zagreb

hrvatski književnik

“Velika je žalost zadesila majku svih društava “Hrvatske Žene“, onu, koja je stvorila maticu i sve njene podružnice. Pred 36 joj je godina umro njen vjerni suprug i slavljeni prvak hrvatske literature Eugen Kumičić. Ostala je udovicom. Našla se sama, s dva sina, pred strahovito teškom zadaćom, da svoje sinove vodi i postavi na noge. Tu je svoju zadaću izvršila herojski i ostala duševno i tjelesno čvrsta i snažna. Nakon 36 godina, iznenada je bolest oborila njenog sina, hrvatskog književnika, dra. Tomicu Kumičića, koji je živio s njome zajedno u kućanstvu. Bila je privikla, da svakog dana s njime govori, s njime sjeda k stolu, s njime raspravlja, jednom riječi, oboje su bili nerazdruživi. Ni u snu se nije nadala, da će je stići takov udarac.

Dr. Tomo Kumičić se rodio godine 1883. u Zagrebu. Tu je svršio gimnaziju i sveučilište. Već se u đačkim danima bavio književnošću i pisao novele, crtice, romane i drame. Izdao je zbirku novela. U raznim je novinama i časopisima napisao mnogo kazališnih i umjetničkih kritika. Objelodanio je šest romana, najviše iz suvremenog života. Među ovima su naročito pobudili pozornost: “Afrika”, Zagreb (1922), “Aretuza helenska drama”, (1924), “Erna Kristen”, “Istočni grijeh”, “Olga d.d.” (1923), “Pelen”, “Tajna” i t. d.

U njegovim se djelima očituje veliko znanje i staro klasična naobrazba i oštro opažanje života. Njegova su predavanja pobudila veliku pozornost. Bavio se uvijek temama o aktuelnim i kulturnim narodnim prilikama, te se isticao originalnim promatranjem svih pojava.

Smrt dra. Tome Kumičića, hrvatskog književnika i dobrog Hrvata, duboko se dojmila.

Pokopan je s dubokim saučešćem, u prisuću velikog broja općinstva. Njegova majka, hrvatska književnica i podpredsjednica “Hrvatske Žene”, primila je na stotine i stotine izraza duboke sućuti. Duboko je ganuta primala saučešća, ali kao jaki, snažni čovjek, velikom je snagom podnosila taj neizrecivo teški udarac.”

Izvor:

“Hrvatica”, Zagreb, br. 10, listopad 1940.

Dr. Tomo Kumičić rođen je 1885. godine, umro je 1940. Napisao je i objavio sljedeća djela: Erna Kristen, roman (1917.), Pelen (absint), roman (1919.), Tajna Prokobona, pripovijest (1921.), Istočni grijeh (1921.), Afrika, roman iz zagrebačkog života (1922.), Olga d.d., roman (1923.), Aretuza, helenska drama (1924.)

Izvori:

Leksikon Minerva, praktični priručnik za modernog čovjeka, Zagreb, 1936., 767. str.
Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Zagreb, www.nsk.hr

Objavili smo:

AFRIKA
ERNA KRISTEN
OLGA d.d.
TAJNA PROKOBONA
Tags:
Košarica0
Nema proizvoda
Nastavak kupnje
0
X