REZERVACIJA

  Ime i prezime (*)
  e-mail (*)
  Ulica i kućni broj (*)
  Poštanski broj i grad (*)

  Poruka

  Milka Pogačić: JURA FILIPČIĆ

   
  NOVO!!!
  REZERVIRAJTE VEĆ DANAS KNJIGU
   
  Milka Pogačić: JURA FILIPČIĆ, roman
   
  Predgovor Zdenke Smrekar objavljen u prvom (posthumnom) izdanju romana (1936.):

  »Jura Filipčić«, posljednje književno djelo Milke Pogačić, koje je izlazilo u »Našoj Ženi« već nakon smrti autoričine, izlazi pred hrvatsku javnost eto i kao posebna knjiga, da još jedanput dovikne svima nama posljednju poruku Milke Pogačić:

  »Samo u neprekidnom, nesebičnom, požrtvovnom radu dostojan je život čovjeka!«,

  posljednju i konačnu poruku jedne velike hrvatske kćeri svome domu i rodu.

  Jer tko je Jura Filipčić?

  Hrvatski zagorski čovjek s prometejskim zapisom u duši, koji mora patniku — bratu svome — donijeti sebe i srce svoje, makar i na svoju štetu; čovjek faustovskog zamaha, kojemu za vlastitu sreću treba da vidi »gdje slobodan narod na slobodnom tlu stoji«.

  A na to nijesu Juru Filipčića uputile škole, ni gospodska civilizacija, ni uglađeno društvo časnika i zagrebačkih kavalira, u kojemu se on kreće.

  On to nosi u sebi, u svojoj krvi, u iskonskim instinktima svoga zagorskog porijekla.

  Ima dakle najvišega plemstva i bez plemićkih povelja, ima plemstva u rođenoj ljepoti i etičkoj vrlini duše, koja opravdava vjeru u život, vjeru u čovjeka.

  Nu Jura Filipčić još je nešto:

  Upućeni znadu, da je Milka Pogačić na njemu iznijela značajne crte svoga oca. Ali mi, koji smo poznavali Milku, sigurni smo da je ona u Juri Filipčiću ocrtala stremljenje svoje vlastite duše.

  Od mladih njenih dana, kad je bila učiteljica na periferijskim školama zagrebačkim, pa do pod vedru starost, njen život i nije drugo već briga za čovjeka u bijedi i jadu.

  Po njoj zamišljene i osnovane institucije ostaju neizbrisiv spomen njezina stvaralačkog milosrđa i postojane brige za bolji život svoje okoline.

  I kao žena utančanog takta, koji je izbijao iz osjećajnog srca, Milka je znala, da nevoljnika ne treba čekati, dok zakuca na vrata, već da se »k siroti mora poći«.

  Izdjelana, usklađena, oštro ocrtana ličnost s nacionalnim hrvatskim ponosom, s dubokom socijalnom sviješću, s općeljudskim poletom i stvaralačkom snagom pjesnika, gordi čovjek i plemenita kći svoga naroda — to je Milka Pogačić.

  I prije nego što je nakon bogata i plodna života otišla, da se na mirogojskom brežuljku za vječnost smiri u djedovskoj grudi, poručila je po svome »Juri Filipčiću« još jednom domu i rodu svome:

  »Samo u neprekidnom, nesebičnom, požrtvovnom radu dostojan je život čovjeka!«

  Narod, iz kojega je izišla takva kći, ne može i ne će dopustiti, da njena posljednja poruka, posvećena neumornim djelotvornim radom čitava jednog života, ostane glas vapijućega u pustinji.

  Tvrdi uvez, 190 stranica, format 15 x 21 cm
   
  Naslovnica: ilustriracija Gabrijela Jurkića
   
  Cijena: 105,00 kuna
   
  Dostava je besplatna.
   
  Uz svaku rezerviranu knjigu poklon: mini Bookica od umjetne kože (25×30 cm).
   
  Knjiga iz tiska izlazi krajem kolovoza 2021.

  KONTAKT

  Četvrte poljanice 8

  10000 Zagreb

  Hrvatska

  (+385) 091/33-88-433 (+385) 091/33-88-432

  www.ognjiste.hr www.chesterton.hr